Ratakset

Tiedätkö sen tilanteen, kun tulet väsyneenä kotiin? Haluaisit pienen hetken rauhaa, jotta saisit työasiat pois mielestä ja ajatukset keskitettyä kotiasioihin. Ajatuksesi kulkee hitaana ja yrität rauhoittua kotonaoloa varten. Haluat vain rauhoittua hetkeksi…

Ja silloin lapsesi juoksee intoa puhkuen luoksesi, kertoo kaikki päivän asiat yhdessä hengenvedossa ja esittää samalla tuhat plus yksi kysymystä. Lapsi käy täysillä kierroksilla, hän on täynnä virtaa ja hänen ajatuksensa kulkee nopeammin kuin formula-auto. Olette täysin eri tempossa. Ja silloin hermo kiristyy ja kipinät alkavat sinkoilla. Minulle kävi eilen näin…


Ei ole väliä, onko kyseessä lapsi, puoliso, ystävä tai työkaveri. Sama kuvio toistuu näiden kaikkien kesken. Kyse on vain siitä, että toimitte keskenään eri rytmissä.

Minä näen tilanteen ikään kuin ”kellon koneistona”. Keskustelun osapuolet ovat rataksia, joiden on pyörittävä samaan tahtiin, jotta hahlot ja hampaat osuvat lomittain. Jos toinen ratas pyörii liian nopeasti suhteessa toiseen, eivät osat loksahda kohdalleen, vaan hampaat törmäävät toisiinsa ja iskevät kipinää.

Mitä useampi henkilö keskusteluun osallistuu, sitä vaikeampaa ratasten yhteen sovittaminen on. Kaikkien on toimittava yhteisessä rytmissä, jotta kello saadaan raksuttamaan ja viesti välittyy jokaiselle osapuolelle.

Mikä sitten avuksi, kun huomaat toimivasi eri tempolla kuin keskustelukumppanisi? Ainoa vaihtoehto on virittää kello uudelleen ja joko nopeuttaa tai hidastaa toista ratasta. Koska sinä olet huomannut tämän ongelman ja tiedostat asian, on vastuu tilanteessa sinulla. Sinun pitää siis muuttaa omaa rytmiäsi.

Tämä ei tarkoita sitä, että sinä olet aina se marttyyri, joka mukauttaa oman toimintansa toiselle luontaiseen tapaan toimia. Ei. Sinä vain otat sen ensimmäisen askeleen kohti yhteistä päämääräänne, eli toistenne ymmärtämistä. Kyse on kuitenkin vuorovaikutuksesta; siinä vuoroin vaikutetaan toisiinsa. Kun sinä otat ensin keskustelukumppanisi rytmistä kiinni, saatte ratakset loksahtamaan kohdakkain, alatte toimia yhteistyössä, ja sitten roolit voivat vaihtua. Kun sinä muutat omaa rytmiäsi, keskustelukumppanisi rytmi muuttuu samalla, automaattisesti, sillä rataksienne hampaathan ovat lomittain.

Käytännön vinkkinä: kuuntele millä nopeudella keskustelukumppanisi puhuu. Puhu itse samalla nopeudella, niin ratakset loksahtavat kohdilleen. Hetken kuluttua, voit pikkuhiljaa muuttaa omaa puhenopeuttasi ja keskustelukumppanisi seuraa esimerkkiäsi. Näin saat hellävaraisesti ohjattua toisen toimimaan kanssasi samaan rytmiin.

Tämä on hyvä tekniikka myös silloin, kun haluat saada esim. lapsen rauhoittumaan nukkumaan. Ota ensin kiinni lapsen rytmistä puhua ja toimia. Riehu, hypi, puhu kovalla äänellä jne. Hetken kuluttua, kun toimitte samassa rytmissä, ratakset loksahtavat paikoilleen. Sitten ala vähitellen muuttamaan omaa puhettasi rauhallisemmaksi ja hiljaisemmaksi, haukottele ja rauhoita myös muuta toimintaasi, ja lapsi seuraa esimerkkiäsi. Toimii kuin häkä! Melkein kirjaimellisesti…

Sanna