Piilomerkityksistä

Kuuntelin sählyvalmentajan pitämää pukuhuonepuhetta kuusivuotiaille pelaajille ja mieleni havahtui miettimään puheemme sisältämiä piilomerkityksiä.


”Hävisimme tämän ensimmäisen pelin, mutta ei anneta sen masentaa, koska ensimmäinen peli on aina vaikea.”

Tämä lausuma sisältää piilomerkityksiä siitä, että hävityn pelin jälkeen kuuluu masentua ja että ensimmäinen peli on aina vaikea. Nämä väittämät eivät kuitenkaan ole totta. Hävityn pelin jälkeen voi olla hyvä fiilis. Ja ensimmäinen peli ei ole yhtään sen ihmeellisempi kuin muutkaan pelit. Siinä on täysin samat säännöt, sama peliaika, samat varusteet ja samat mahdollisuudet kuin muissakin peleissä.

Nyt kuitenkin lapset uskovat, että ensimmäinen peli on aina vaikea ja niin he tulevat kokemaan tästä eteenpäin jokaisen ensimmäisen pelin kohdalla, sillä valmentaja, joka on heidän esikuvansa, sanoi niin. Ja kun ensimmäinen peli on hävitty, niin sitten masentaa.

”Jos saatte tehtyä maalin, niin muistakaa tuulettaa kovasti!”

”Jos”? Miksi ei ”kun”? Kyseinen lause sisältää epäilyksen siitä, että näinköhän he tekevät ollenkaan maaleja. Tämä epäilys tulee ohjaamaan pelaajien toimintaa koko pelin ajan ja todennäköisesti myös seuraavissa pelissä.

Olen viime aikoina kiinnittänyt erityishuomiota juuri tällaisiin piilomerkityksiin ja olen huomannut, että sama ”ongelma” toistuu myös työelämässä. Liiketapaamiset ja työpaikkapalaverit vilisevät negatiivisia piilomerkityksiä, jotka saavat meidät stressaantumaan, väsymään ja masentumaan. Ne voivat olla tehokas keino sabotoida kilpailijan mieltä, mutta niitä kannattaa välttää silloin, kun viestii omiensa kesken.

Jos haluat luoda ympärillesi iloista, luottavaista ja innostavaa ilmapiiriä, sisällytä puheeseesi positiivisia piilomerkityksiä, -käskyjä ja -oletuksia. Vaikka tietoinen mieli harvoin huomaa niitä, tallentuvat ne alitajuntaamme ja sieltä käsin ohjaavat toimintaamme ja ajatteluamme.

Sanna