Älä ajattele sitä!!

Älä ajattele nyt keksiä. Ei, kun ÄLÄ ajattele keksiä!

Hassua, nyt näet kuitenkin mielessäsi kuvan keksistä! Se voi olla esim. suklaamurukeksi, kaurakeksi, täytekeksi… Paitsi, jos tykkäät väännellä sanoja päässäsi, niin ajattelet nyt seksiä. Hups! Nyt teillä jokaisella lukijalla on mielessä sekä keksi että seksi… Pitääkin olla varovainen sanoissaan!

Mieli ei tunnista negaatiota. ”Älä ajattele keksiä” johdattaa sinut nimenomaan ajattelemaan keksiä. Mieli tarvitsee aina suunnan toimiakseen. Sanamme toimivat ikään kuin tienviittoina mielelle ja ohjaavat ajatuksiamme tiettyyn suuntaan.

Saman asian voi ilmaista monella tavalla, mutta jokainen tapa johdattaa kuulijan erilaiseen lopputulokseen. Ole siis tarkka, millaiseen mielikuvaan johdatat kuulijasi.

”Ei mietitä nyt surullisia asioita”

Jotta mieli pystyy ymmärtämään edellä olevan lauseen, täytyy sen luoda mielikuva ”surullisista asioista”. Kuulijasi joutuu siis väistämättä ajattelemaan surullisia asioita, vaikka yritit nimenomaan välttää sen.
Toinen vaihtoehto olisi sanoa: ”Tänään mietitään iloisia asioita”. Nyt kuulijallasi on mielessään ajatus iloisista asioista.

Puhu siis niistä asioista, joita haluat toisten ajattelevan, äläkä niistä, joita et halua heidän ajattelevan. Näin viestilläsi on suunta ja tarkoitus, jota kohti ohjaat kuulijasi.
Sanomme usein:

- ÄLÄ STRESSAA!

- ÄLÄ VÄLITÄ!

- ÄLÄ MUREHDI!

- ÄLÄ SYYTÄ ITSEÄSI!

Tarkoitamme näillä hyvää, mutta tietämättämme johdatamme kuulijan ajattelemaan entistä enemmän näitä negatiivisia asioita. Olisi tarkoituksenmukaisempaa sanoa esim.

- OTA RENNOSTI!
- KAIKKI JÄRJESTYY!
- KAIKKI ON HYVIN!
- TEIT PARHAASI!

Valikoi sanasi niin, että ne auttavat kuulijaasi keskittymään oikeisiin asioihin. Tällöin viestintäsi on tarkoituksenmukaisempaa ja tiedät, miten sanasi vaikuttavat kuulijaan.

Ja jos olit jo ehtinyt unohtaa keksin ja seksin tätä lukiessasi, niin kaikki hyvin, ne palautuivat jo takaisin mieleesi.

Sanna